Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2017 21:55 - Произхода на българите
Автор: ivonti10 Категория: История   
Прочетен: 7177 Коментари: 10 Гласове:
2

Последна промяна: 13.06.2019 21:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Произхода на българите

ТЕОРИИ:

Повече от два века български и световни учени, археолози, антрополози, историци, свещеници и други се опитват да докажат корените на Българите. Различните учени предлагат различни теории за произхода на българите.

Славянската теория която в момента е най силната е поддържана от Ю. Венелин, П. Хилендарски, М. Орбини и други които са нейни основоположници. Тази тероия се основава основно на евреопеидния вид на дунавските българи както и езика които е от семейството на славянските езици. Друга теория е Тюркската теория която е подържана от шведа Йохан Туман, германецът Август Шльоцер и съветският учен Лев Гумилев които въз основа от езика на потомците на волжките българи както и антропологичните белеци свързани със тях представят българите като тюрки. Третата теории че българите са фино-угри но привържениците на тази теория са изключително малко. Четвъртата теория е че българите са източно ирански народ които някога е имал държава на име Бактрия(Балхара) която се намирала на територията на днешен Афганистан и Таджикистан привърженик на тази теория е българският Проф. П. Добрев. Петата теория която в последните 30 – 40 години набира привърженици е т.н автохтонна теория или още трако-илирският произход на българите. Тя се основава от историите на България писани от С. Габровски, П. Харитон през XIX век, както и история писана през XVIII век от хърватина А. Милош. Друга теория е че прабългарите са кимери, за това говори Г. Раковски. Всеки привърженик на тези теории има своите доказателства за нейната достоверност.

ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА:

Всеки учен или любител интерпретира произхода на българите от своята гледна точка. И всички те допускат елементарна грешка, защото всеки чете определени източници тези в Дунавска България основно гръцки и латински а тези на Волга, арабски и персийски. Общата картина никой не я поглежда а всеки интерпретира от своя ъгъл на наблюдение.

Пример за такова късогледство е историята на готите и някой други „германски“ народи. Още готът Йордан споменава, че многочисленият народ на готите са дошли от „ВЕЛИКА СКАНДИНАВИЯ“, подобно на гепиди, вандали и други германски народи. Няколко други късно римски източници говорещи че и скитите дошли от ВЕЛИКА СКАНДИНАВИЯ. Зографската история на България от 18 век споменава, че и БЪЛГАРИТЕ дошли от „ВЕЛИКА СКАНДИНАВИЯ“. Има подобни теории и за славяните. Тоест се получава че от „ВЕЛИКА СКАНДИНАВИЯ“(днешните Норвегия и Швеция които са държави с големи територии но слабо населени) които и преди две хилядолетия заради студът са слабо населени са произлезли едва ли не всички народи в централна и източна Европа към V век. Относно славяните в руският летопис ’Повест за изминалите времена’ се споменава че старите земи  на местообитание на славяните са тогавашните земи на на Унгария и България(териториите на днешна Унгария, Румъния, Молдова и България) а до IV век се знае. че това са териториите на ТРАКИТЕ . Какво означава това вероятността славяните да са траки е огромна друга причина е и това че в момента когато траките изчезват на тяхно място се появяват славяните. Как един многочислен народ изчезва за десетилетия и на негово место се появява друг е доста спорен елемент в историята. Още преди близо 200 години русият учен А. Чертков му прави впечатление това. Въпреки че отричан този учен поставя основите на автохтонната теория за дунавските българи.

АНТРОПОЛОГИЯ И ГЕНЕТИКА:

С напредване на технологиите много лесно вече може да се направи генетичен и антропологичен код на дадена нация и народ. Много хора смятат, че НАЦИЯ и НАРОД е едно и също понятие.

През последните 20 години има различни изследвания на генотипът на българина в които между 60- 70 % е от тези изследвания показват автохтонен ген на българите (пеласги, траки , илири), това преобладаване дава „храна“ за всеки които подържа АВИТОХОННАТА ТЕОРИЯ и не се откриват почти никакви тюркски гений.

В същото врене в днешна Русия също са правени подобни изследвания но нас ни интересува какво е съотношението на генетиката и антропологията при Волга и Кама както и в Кавказ. На р. Волга съотношението е в полза на ТЮРКСКИЯ и УГЪРСКИЯ ген и едва под 10 % понтийския ген и това при смятащите се за българи ЧУВАШИ и значителен брой ТАТАРИ и БЕСАРМЯНИ. В Кавказ балкарците и карачаевците са с преобладаващ ирански ген.

ПРАВИЛНИЯ ВЪПРОС:

Правилният въпрос е какво изледват сегашните учни за БЪЛГАРИНА дали става на въпрос за ПРАБЪЛГАРИНА(ДРЕВНИЯТ БЪЛГАРИН) или за СЪВРЕМЕННИЯ БЪЛГАРИН.

Защото Българите на р. Дунав се смятат за наследници на прабългарите, в същото време балкарците в Кавказ(основен ген е подобен на иранския) се смятат за наследници на прабългарите. Чувашите и една част от татарите в Русия също се смятат за наследници на прабългарите но всички те имат различен антропологичен вид и различен ген един от друг но се сметат за наследници на ПРАБЪЛГАРИТЕ.

* Българите се обявяват за наследници на Дунавска България на Кхан Аспарух.

* Татари и чуваши на Волжска България на Кхан Котраг.

* Балкарци и карачаевци за наследници на Велика България на Кхан Бат Баян.

ЯВНО ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ ПЪРВО ТРЯБВА ДА СА НАЯСНО КАКВО ТЪРСЯТ. ПРАБЪЛГАРИ ИЛИ ДНЕШНИ БЪЛГАРИ А ПОСЛЕ ДА ГО ТЪРСЯТ.

 

 image

Републики в Руската федерация с преобладаващо българско самосъзнание.




Гласувай:
3



1. raders - След като нямате достоверна инф...
28.04.2017 22:04
След като нямате достоверна информация, теориите ви пет пари не чинят. Прост народ сме ние - българите. Това е истината. В противен случай щяха да напишат нещо за себе си и за историята. Да, ама не... И сега какво: Дайте да съчиняваме теории за произхода, щото византийците нещо не догледали. Вятър работа.
цитирай
2. ivonti10 - Относно!!!
28.04.2017 22:17
Това което съм написал е само върха на айсберга и не е задълбочено защото мога да напиша ТОМ-ве и всичко ще е с факти. Но това е да не повлиявам на читателя а аз не искам да му влияия а той просто сам да открие истината.
цитирай
3. syrmaepon - балкарците в Кавказ(основен ген е подобен на иранския)
04.09.2017 15:00
А може ли нещо по-подробно за това?
цитирай
4. ivonti10 - А може ли нещо по-подробно за тов...
04.09.2017 16:57
syrmaepon написа:
А може ли нещо по-подробно за това?

Да ето ти картите:
Генетика кавказцев:
http://haplogroup.narod/genetics_components.html
цитирай
5. syrmaepon - Страницата не се отваря. Ако може ...
06.09.2017 15:16
Страницата не се отваря. Ако може цитат от текст, няма значение на какъв език. Отделно за балкарците, отделно за иранците и сравнителен анализ.
цитирай
6. ivonti10 - Сравнителна таблица
06.09.2017 18:26
syrmaepon написа:
Страницата не се отваря. Ако може цитат от текст, няма значение на какъв език. Отделно за балкарците, отделно за иранците и сравнителен анализ.

Напиши в Гугъл:
Генетика кавказцев - абхазов, осетин, дагестанцев, чеченцев, ногайцев и др.
цитирай
7. shtaparov - Истинското име на "балкарите" ...
18.11.2018 20:50
Истинското име на "балкарите" и тяхно самоназвание е МАЛКАРЛЪ: "балкари" ги наричат почти само руснаците,вероятно с умисъла да ги пришият към нашата и без това фалшифицирана история. Те дошли в Кавказ през XVII в.,а старото им име е "Планински татари". Толкова за "балкарите",независимо какъв е гена им.
цитирай
8. shtaparov - Не е много различна работата и с ч...
18.11.2018 20:52
Не е много различна работата и с чувашите- те са толкова "Българи",колкото и австралийците.
цитирай
9. shtaparov - За татарите да не говорим- те са в ...
18.11.2018 21:01
За татарите да не говорим- те са в пъти по-близки до руснаците отколкото до нас,и са част от унищожителите на Волжка България. Сред тях са асимилирани малък брой семейства,помнещи че имат Български произход и толкоз. В техните райони обаче живеят малък брой "реликтови" Българи,които населяват Волжките райони преди тях и не са се преселвали от Дунавска България,но говорят нашия тукашен Български език в някаква диалектна форма,за която изследвания никъде няма да намериш. Тюркските народи около тях,които са нашественици във Волжка България ги наричат "СТАРИ БЪЛГАРИ" вероятно за да ги различат от "НОВИТЕ БЪЛГАРИ",които Русия праща у нас за да ни лъжат,че сме били "забравили" родния си Български (който уж бил техния собствен тюркски),а сме почнали да говорим някакъв "славянски" (разбирай "руски" и "сърбомакедонски").
цитирай
10. shtaparov - Когато търсят произхода на една ...
11.01.2020 02:17
Когато търсят произхода на една група специално подбрани народи,учените имат обичая да се правят на ударени и да дават ухо само на онези исторически извори,които съвпадат с техните фантазии. Ние явно сме един от най-"отбраните" народи понеже Българската история според съвременните "учени" рязко се различава от онази, която описват древните летописци и очевидци. Нашият корен от протобалкански е прекръстен на "тюркоазиатски" а този на гърците: от африкано-етиопски на "келто-протобалкански". Фалшифицира се миналото и на праруснаците: те от тюрко-фински народ,минал през многовековно побългаряване изведнъж стават "славянски" народ с древен европейски корен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivonti10
Категория: История
Прочетен: 234561
Постинги: 27
Коментари: 67
Гласове: 269
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031