Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2015 14:00 - Сирм - Владетел на трибалите(българите)
Автор: ivonti10 Категория: История   
Прочетен: 13055 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 13.06.2019 23:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                   СИРМ

Забравения владетел на трибалите (българите) .

 

Сирм е най известния трибалски владетел. Той е единственият владетел побеждавал македонските владетели Филип II Македонски и синът му Александър III  Македонски(велики).

НА КРАТКО ЗА ТРИБАЛИТЕ:

Трибалите са тракийски народ и които някои гръцки хорнисти определят като прародителите на българите.

Територията на Трибалската държава се е простирала от:

Запад – р. Морава, на Юг до северните склоновете на планината Витоша и по продължението на Хемус(Стара Планина) до р. Янтра на изток и на север р. Дунав като на север от Видин в дн. Румъния също има архелогически доказателства за трибали.  Поминакът на трибалите е се знае: Те са имали добре  развито земеделие занимавали са се със скотовъдство, овощарство и лозарство в полупланинските си райони. Ловът, риболовът и пчеларството са били основни занимания. Имали големи пазари около дн. градове София, Ниш, Видин и другаде по цялата територия на Трибалия. Опитни били и занаятчийството, грънчарството защото вледели богати райони на изкопни богатства като злато, сребро и други ценни метали. Земите били основно глинести което е било почти без проблем да се развива керамиката и грънчарството.

 image

 
Сирм –За Сирм не се знае много. Знае се, че в управлявал трибалите някъде от 350-те г. пр. Хр. до 320-те г. пр. Хр.

Основно информацията за него е около походите на владетелите на македоните(трако-илирски-гръцки народ) Филип II и Александър III Велики.

 

2.    Трибалия при Сирм – Трибалите по времето на Сирм вероятно са воювали на запад с вече пристигналите Келтски племена (Квинт Курций Руф в „История на Александър Велики Македонски – ги нарича „Германи”) запад от р. Морава, които през 280 г. пр. Хр. ще навлязад дълбоко на балканския полуостров и ще направят държава. Сирм е воювал и с одриските владетели Терес и Кеприпор които са съюзници на македоните във войните им с трибалите. Знае се добре от Квинт Руф и Адриан, че Сирм е държел на безопасността на своите граждани затова и по време на война ги оттегля на безопасни места.

3.    Война с Филип II Македонски – През 342-341 г. пр. Хр. Филип II подчинява гетите и одрисите и започва неуспешна война с трибалите. През 339 г.пр. Хр. Филип след успешна война със скитите преминава през земите на трибалите водени от Сирм. Сирм отказва да пропусме Филип през своите територии ако Филип не даде част от плячката взета от скитите. След отказа на Филип избухва сражение между двете войски завършила с пълен погром над македоните а самият Филип II бил ранен и едвам успял да се спаси.

 

4.     Война с Александър III Македонски – През 336 г.пр. Хр. Алекасндър започва поход на север от Филипопол(Пловдив) и през 335 г. пр. Хр. преминава Хемус(Някъде около дн. Габрово). При битката за прохода на Хемус местното население с подкрепления от трибали се противопоставя първоначално успешно като благодарение на стратегическата си позиция забавя войските на македоните. Но въпреки първоначалния успех през нощта траките  изоставят  позициите си и се прегрупират за следващата битка при р. Росица. Втората битка между вече пристигналите трибалски подкрепления и македоните завършва с погром на трибалите като те губят 3000 бойци. Това и остава единствената спечелена битка на Александър III над трибалите. Вече оттеглил мирното население и част от войската си на остров Певка(спорно е дали е остров Белене или това е разклонение на р. Дунав в дн. Румъня). Сирм очаква подкрепления от столицата си Вратица(дн. Враца). Македоните пристигат на р. Дунав и след няколко дневна обсада на Острова и няколко провалени дебаркирания отстъпват. Александър усеща, че не може да победи трибалите които са подкрепяни от северните гети(даки) и идващите подкрепления на основните трибалски войски намиращи се по това време около Вратица и други основни градове в западна Трибалия. Александър прави походна север от Дунав срещу гетите(даките). В отсъствието на македонските войски и в очакване на пристигането на помощни войски от трибали Сирм решава да предложи мир на Александър I които от своя страна приема. Много от летописите описват, че Алесандър принудил трибалите за мир но в последствие се вижда, че мирът е равен като и двете страни запазват статукството си от преди войната. Нормално е когато македоните се намират на север от р. Дунав притиснати от даките на север и пристигащите от юг трибали стратег като Аледксандър да приеме мира спасяваики се от бъдещ разгром подобен на този в който е участвал баща му.


image

След войната на Сирм с Александър III вече няма информация какво се е случило със Сирм и трибалите. Знае се, че в похода в Азия на страната на Александър III се бият и трибали.

 

Източници:

* Квинт Курций Руф в „История на Александър Велики     Македонски – ги нарича „Германи”.

* Ариан – Походите на Александър Велики.

* Интренет сайтове относно Трибалите.

 




Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. bezistena - SIRMUS=Исус и Мария
11.06.2015 13:21
Сакралната етимология на името СИРМ ни води категорично и задължително,както винаги,при Извечните Български Сътворенчески Демиурзи,Бог Отец Исус и Великата Богиня Диана,Майка Мария,Родоначалник на Българската световна властваща династия Дуло,и затова захерметезирана и като МАКДУЛО=МАЙКА ДУЛО=Майка на Дуло=МАКДАЛЕНА–познатата като Мария Магдалена от Новозаветното аватарно явяване на Боговете Демиурзи.

Според Свещения шифър,който ви разкриваме чрез
ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-част1и2 в постингите ни
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546
http://bezistena.blog.bg/history/2013/05/26/tainata-na-sveshteniia-bylgarski-ezik-chast-2.1114061 и всички документи от блога ни,

името СИРМ е елементарна анаграмна комбинация от обратният запис на основните херметични "конспиративни" имена на Бог Отец Твореца–Исус,и Богинята Майка Мария:

СИРМ=Мария И Иса

Същата е сакралната семантика и на Древно–Българският град СРЕМ,останал засега временно извън пределите на днешна България,както и на мистичното и свещено Ямболско село СРЕМ в Странджа,което е било резервен светилищен център на Ямболските Първожреци,от които са и келтските Жреци или Друидите,защото келтите не са нашественическо азиатско племе,минаващо само през Тракия,както ни будалкаха досега фалшификаторите,ами са автохтонно елитно Одриско Тракийско племе,предприело заселнически цивилизационни походи на север и на запад с изходна база Тракия и столицата на Одриското царство Ямбол или Дъбилин,затова и занесли свещеното име чак до Дъблин,както и гербът на Ямбол,чието 100%–во еднакво копие е сегашният герб на Англия и е вложен във всички хералдически сакралии на западните династи и владетели–за което сме ви просвещавали в много от нашите статии

СИРМ=СРЕМ=МЕРС=Мария и Иса

СТРАНДЖА=Друиди на Исуж–Жреци на Исус

А иначе цялото име на Сирм е съхранено в Българския херметичен лингва–трезор,наречен ЛАТИНСКИ ЕЗИК,като Syrmus и което дава пълното име и на Иса–Исус

SIRMUS=Исус и Мария

До същата сакрална етимология води и разшифровката примерно и на

МОРАВИЯ=МОРА ВИЯ=Мария Богиня=Богиня Мария ,

както и на всички други топоними и имена от поста ти,като например цялото и пълно име на трибалите,което е споменато за пръв път от Херодот (ок. 490–424 пр.н.е.) в „Истории“ (4, 49). където той ги нарича ТРИБАЛИКОН,но което име е манипулирано много по–късно от фалшификаторите на Българската история,защото в пълната комбинация е вложена издайническата свещена информация за Българите и тяхната Богиня Диана !

ТРИБАЛИКОН=ТИОН БАЛКИР=Диана Бълкария
ТРИБАЛИКОН=БАЛКИР ТИОН=Балкари на Диана

Бъди благословен,приятелю!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivonti10
Категория: История
Прочетен: 234568
Постинги: 27
Коментари: 67
Гласове: 269
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031