Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2014 19:34 - Великите Български Владетели(част 1)
Автор: ivonti10 Категория: История   
Прочетен: 10654 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 08.11.2014 19:45


 ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ

(360 – 1422)

 

I.                   Предистория:

Тук в тази статия ще засегна накратко за истинските велики български владетели и за установяването на българската икономическа и военна мощ Европа. Това е история започнала някъде около 360 година с Хунската империя ще преминем през Стара Велика България, Дунавска България, Волжка България и ще завършим в средата на XVI век .

 

II.                 Хунска държава- Хунската държава съществува от 360 г. до 469 г. Хуните са обединение на много етнически народи носещи едно и също название. По късно хуните ще бъдат наречени БЪЛГАРИ. Титлите Кан = Хан = Каган.

 

1.      Каган Баламер/Баламир( ок. 360 – 378) – В своето управление Баламер успява да организира различните хунски племена които са между р. Волга и пл. Урал и скитите на запад от р. Волга до р. Южен Буг да създаде една държава. През 370 г. воиските на Баламер разбиват и подчиняват аланите а през 375 г. разбива и готите,  прогонвайки ги от техните земи на северозапад от Черно Море.

 image

Хуно(Българска)  държава при Баламер - 378 г.

 

2.      Каган Атила (434 - 453) – Атила успява да обедини не само скитските и хунските племена а и много германски племена. Води множество победоносни войни срещу Сасанидската(Персийската) Империя, Източната и Западната Римски империи. Атила успява да създаде най голямата континентална европейска империя за времето си.

 image

Хуно(Българска)  държава при Атила - 453 г.

 

III.               Оногурия(Патрия Оногурия/ Суварски Бейлек) – Оногурия е държава създадена от единият син на Атила, каган(кан) Ирник. Тази държава просъществува от 463 г. до 520/530 г.

 

1.      Каган Ирник/Ернах/Ирних/Бал Кермек(463 – 489) – Каган Ирник успява да съхранилопо-голямата част от източната хунск империя и да обедини много нови племена предимно тюркски идващи от изток. Двата големи успеха на Каган Ирник е разгрома на неговите войски над Аварите и поставяйки(Персийската) Империя под негова власт.

 image

Оногурия при Ирник 488 г.

 

2.      Каган Масгут/Мазгут(489 – 505 г.) По времето на Кан Мазгут държавата се федарилизира всеки народ си има свой кан но над всичките канове има един главен. За Мазгут се знае малко той води победоносни войни с Византия и Гепидското кралство, превзема и Армения за кратко, смята се, че кан Мазгут е основателят на гр. Видин в дн. България.

 

3.      Каган Реан/Татра/Мундо(505 – 520 г.) – Заедно с Каган Болах води войни със  Сасанидската държава и Византия успява да окупира голяма част от Мала Азия и да потуши въстанието на няколко тюркски племена. Византия започва да плаща голям данък на Оногурия.

 

4.      Каган Болг/Болах/Болх/Болгар(505/520 – 520/522г.) – Кан Болах води войни с ъс Сасанидската държава и Византия успява да окупира коляма част от Мала Азия и да потуши въстанието на няколко тюркски племена. Води тежки преговори с Кимаките и Огузите на Изток.

 image

Оногурия при кановете Мазгут и Болах 502 и 516  г.

 

IV.              Стара Велика България – Е държавно образование съществувала от 617/632 до 668/672 г.

 

1.      Кан Орхана/Орхана/Сибир кан(604  -  629г.) - Кан Органа първоначално е регент на Утигурите но с умела политика успява да откъсне съюзните на Аваритебългарско плема Котригури. Успява да обедини двете най големи български племена от рязпадналата се Оногурия,  Котригури и Утигури къде около 617 г. Той води и усилена дипломация с Западно Тюркският каганат(Този каганат също е известен като Оногур) и в края на своето управление дори успява да се изкачи на кагански трон в Западно Тюркският Каганат оставяики на племенника си Кубрат обединените племена.

2.      Кан Кубрат/Куврат(628 -665/668г.) – Кан Кубрат е владетел който успява да извоюва независимост на Кутрагурите от Аварският каганат и на Утъгурите от Западнотюркският каганат след смъртта на чичо си Органа. Кубрат успява да обедини към новия съюз и други български племена като Сувари, Барсили(Берсула) Купи-Българи и някой славянски пленена като Анти, и Руси. По негово време се строят градове и пазари. Войните които води Кан Кубрат са малко но основни. Войната с аварите е успешна успявайки да ги прогони на запад от Карпатите. Войната с арабите е по продължителна и е малко описана. Знае се, ча когато арабите превземат Армения, Албания и Иверия в Кавказ синът му Бат-Баян са разбити  до гр. Сандугач и те се отелят на север от Кавказ през 648 г. от своя старана след като са преминали на север от Кавказ са разгромени от Българите. Третата му война е срещу хазарите която е неуспешна.
image

 Стара Велика България при кан Кубрат

V.                 Дунавска България(679/681 – до сега): Периода в които съществува Дунавска България са три. Първият е от 679/681 – 1018/1019 г. Вторият е от 1186 – 1396/1419/1422 г. и третият от 1878 до днешни дни включително.

 

1.      Кан Аспарух(679/681 – 701г.)  - Кан Аспарух успява да изгради нова държава и към нея да включи по мирен местното тракийско и славянско население обединявайки ги в една държава наречена България. Кан Аспарух успява да отрази настъплението на хазарите и печенегите спасявайки централна  и източна Европа от техните набези. Умира в битка с хазарите.

2.      Кан Тервел(701- 718/721г.)  -  Кан Тервел  или СПАСИТЕЛЯТ НА ЕВРОПА e български владетел който успешно се противопоставя на хазарите. Успява да възстановистари крепости и да построй нови. Победата му над Арабите при Адринопол и Константинопол през 717-718 г. е Първата голяма победа над Арабският халифат и така спасява Европа от Арабите и Исляма. Тове е единствен владетел чужд владетел получил титлата кесар от Византийският император и патриарх.

 image

България при Кановете Аспарух и Тервел

 

3.      Кан Крум(802 – 814г.) – Кан Крум е Български владетел които е известен със своето величие на национална почва той успява да обедини българи, траки и славяни. Издава първите писмени закони и вкарва ред в държавата. На външно политическата сцена успява да завладее силната аварска държава в Панония и да завземе обширна територия на юг от Стара Планина разгромявайки на няколко пъти мощната византийска армия.

 

4.      Кан Омуртаг(814-831г.) – Кан Омуртаг е Български владетел който успешно се справя както и във вътрешна така и на във външната политическа сцена. Той успешно продължава укрепването на държавата след кан Крум. Потушава бунта на няколко славянски князе между реките Тиса и Дунав които преминават на страната на Франкската империя. Води войни с Византия и успешно участва във войната(някой учени я сметат за гражданска война на религиозна основа в Хазарския каганат) между кара българите, маджарите, волжките българи, хазарите и печенегите.

 

 image

   България при кан Крум и кан Омуртаг

 

5.      Кан Пресян(832 – 852г.) – кан Пресиян спокойно може да се нарече обединител защото той успява да обедини Дунавска България с Куберовата държава намираща се на югозапад от България след дълга война с Византия.

6.      Княз Борис I Михайл (852 – 889г.) – За разлика от предшествениците си княз Борис I губи почти всичките войни които води с Византия, Германия и Великоморавия. Но той успява да изгради силна икономически държава по негово време се създава и глаголицата и кирилицата по късно основна писменост в поти целия славянски свят, както и да вземе изключително важно за времето си. Смяна на религията към Православното Християнство това дава големия икономически и военен подем на страната при неговия син Симеон.

7.      Цар Симеон I Велики(889 – 927г. – За разлика от своя Баща цар Симеон I води постоянни войни с Византия. Укрепва вярата и икономиката на страната, откриват се културни средища в България. Във войни отношение цар Симеон I унищожава държавата на маджарите и кара българите в д.н Украйна през 896 г. и да възстанови владенията на Североизток до р. Днепър. Превзема и почти целия балкански полуостров. Това е така наречения „Златен Век” на България.

 image

България при цар Симеон I Велики.

 

8.      Цар Самуил(997 – 1014г.) – Цар Самуил и Български цар които успява да възстанови част от загубените територии на България в следствия на лошото управления на цар Петър I след като маджарите, Руските водени от племенника на цар Петър I, княз Светослав и Византия  превземат голяма част от територията на България. Цар Самуил успява да възвърне Влашко и Мизия. Да победи унгарците и сърбите, както и да няколко поражения на Византия, като по този начин удължава борбата на България с Византия.

 image

България при цар Самуил

 

9.      Цар Иван I Асен(1187-1196г.) и цар Теодор-Петър (1196-1197г.) – Двамата братя Асен и Петър вдигат въстание на българите против Византия подкрепени от няколко  кумански родове (Предполага се, че майка им е куманка) с помощта на куманите българите успяват да се освободят от Византийска власт. Начело на държавата застава Асен под името Иван Асен. Куманите на север от Дунав в местността Влашко признават зависимост от България и се обединяват с нея.

 image

България при царете Иван I Асен и Теодор-Петър

10.   Цар Калоян(1197-2007г.) – Цар Калоян е емблематична фигура в българската история, той успява да води изключителна вътрешна и външна политика дори успява да склони римокатолическият папа за уния без последствие за България. Укрепва икономически и политически  страната. Цар Калоян успява да нанесе съкрушително поражение на кръстоносците при гр. Одрин след като те са унищожили Византия. Спасявайки и запазвайки православната вяра. България се оказва единствената православна държава в света след унищожението на Византия. Никея, Епир и другите държави отцепили се от унищожената Византия признават римокатолическата църква въпреки, че населението е православно.

 image

България при цар Калоян

11.   Цар Иван Асен II(1218  - 1241г.) – Цар Иван Асен II е най успешния български цар от времето на второто българско царство.  Икономически по негово време България е най силната икономика в европейският югоизток. България допържа стабилни връзки с Унгария, някой кумански бейлеци и руски княжества. Войските на Иван Асен II разгромяват и унищожават силното на балканите тогава Епирско кралство, както и разгромява монголо-татарските войски на хан Бату някъде в днешна Молдова или Украйна през 1241 г. ставайки третият БЪЛГАРСКИ владетел след кан Тервел( разгромил с арабите през 718 г.), кан Габдула Челбир(Волжко български владетел разгромил монголо-татарите през 1223 г.) спасявал Европа от нашествие и вторият след кан Габдула Челбир победил монголо-татарите в Европа.

 image

България при цар Иван Асен II

12.  Цар Тодор-Светослав(1300 – 1322г.) – С идването си на власт цар Тодор Светослав започва възстановяването на Българската държава след постоянните набези на татарите като с умела дипломация успява да склони Златната Орда да се откаже от България. Първоначално добрите отношения със Златната Орда се влошават и се стига до война с татарската Златна Орда след като ги разгромява на два пъти и окончателно отхвърля зависимостта на Златната Орда. Успява да потуши бунт на недоволни боляри подкрепени от Византия. Води няколко победоносни войни с Византия.

 

 image

България при цар Тодор-Светослав.

13.   Цар Константин II Асен(1396/1397 – 1419/1422г.) -  Цар Константин II Асен е последният български владетел от второто българско царство. Цар Константин II Асен става цар след като баща му Иван Срацимир е отведен в плен в Османската държава. В периода от 1396/1397 до 1403/1404 г. Видинското-българско царство е васално на Османския султанат но след разгрома на османците от монголите при Анкара през 1402 г. и смъртта на владетеля им Баязид, царството обявява независимост в периода от 1404/1408 до 1413 г.  Цар Константин II Асен с унгарска помощ помага на братовчед си Фружин във въстанието на българите от Мизия против османлиите. Поради гражданската война в Османската държава започнала през 1403 г. и продължали до 1413 г. османлиите не могат да обърнат сериозно внимание на Българите. Въпреки победата на Муса Челеби над българите само няколко месеца той гъби в гражданската война от брат си Мехмед който започва да реорганизира Османската държава през 1417 г. избухва нова гражданска война която приключва със победа отново на Мехмед, а българите подкрепят Симави. За да накаже българите Мехмед повежда наказателна(не завоевателна поради невъзможността за толкова кратко време да организира завоевателен поход) операция срещу българите. След смърта на Мехмед I неговия син започва война срещу Власите, Българите и традиционните български съюзници унгарците. В периода от 1403/1404 до 1419/1422 г. Българското Видинско царство е постоянен съюзник на Унгария срещу Османската държава а войските на българите водени от Цар Константин II Асен се биели за всяка педя българска земя.

 image

България при цар Цар Константин II Асен

 

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Прекрасен материал и единствената ...
27.12.2015 22:29
Прекрасен материал и единствената в света карта на България почти такава,каквато е била през XV век!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivonti10
Категория: История
Прочетен: 234750
Постинги: 27
Коментари: 67
Гласове: 269
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031