Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2019 20:47 - Българо-арабските войни в Кавказ
Автор: ivonti10 Категория: История   
Прочетен: 1886 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 19.09.2019 17:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                            Българо-арабските войни в Кавказ (640 - 653)

Голяма част от сегашните историци преписват първите четири похода на арабите към Кавказ от 642, 645, 648(съмнителен), 652 г. като война на Арабският халифат срещу Хазарския Кхаганат, но дали е така?

Всъщност неоспоримите доказателства са че хазарският кхаганат възниква след 650 г. след поредната разпра в Западнотюркският кхаганат когато управляващият род Ашина губи властта в Западнотюркският кхаганат(Гражданската война в ЗТК продължава от 640 до 657 г.) и запазва властта си само над хазарите. Не случайно рода Ашина е управляващият род в Хазария след средата на VIII век. Няма как Хазария да е водила война с арабите като самата държава не е съществувала и война с арабите следователно в Кавказ трябва да е срещу Западнотюркският кхаганат, но данни за война там няма. Летописите е уточнено че Арабският халифат воюва със Западнотюркският кхаганат на изток от Каспийско море а не на запад. Повечето източници за такава война са достигнали до нас основно от арабски и персийски историци и летописци като например Ат Табарй които описва събитията век и половина по късно. В българската история се учи че Велика България е държавно обединение на два прабългарски народа КОТРИГУРИ и УТИГУРИ но и до ден днешен не са споменава третия прабългарски народ САВИРИ(сабири, сувари) въпреки че в народните легенди на този народ който днес се нарича чуваши има владетели с името Атилле, Херха, Урхан, Купрат, Питпуян и др. Местоположение на този народ през VIII век е в днешен Дагестан, Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкезия, дори остатъците от столицата им Варачан се намира в Дагестан. Много от арабско-персийските анали от VIII - X век поставят равенство между хазари и савири като ги наричат с обединителното име Баланджер.

image


                        Стара Велика България при Кубрат през 650 година.

Какво се знае:

Саварите са прабългарски народ от хунски произход. Тяхната история е трайно свързана с българите още от вренето на хунските племена. По времето на Ирник и след това те започват да играят съществена роля в българската политика от V - XV век но основно с волжките българи.

Относно хазарите са писани много книги с предположения затова за тях няма да пиша. 

Беланджер е народ от хунски произход правят собствена конфедерация някъде през 630-та година и са влизали във състава на Велика България по късно в Хазария а през X век се споменават като народ във Волжска България.

(Интересно е че все повече изследователи на беланджерите както западни така и руски ги свързват повече с българите отколкото с хазарите. Друго интересен е и факта че държавата на беланджерите възниква по едно и също време с Кубратовата държава и подобно на нея попада под властта на хазарите).

История на войната:

През 639 г. Арабският халифат достига до южен Кавказ в земите на днешна Армения и Азербайджан. Салман Ибн Рабия и Абд ибн Рабия са двама пълководци които се опитват да преминат Кавказките планини на север. Салман Ибн Рабия е разбит от Баланджерите през 640 г. След това поражение Абд ибн Рабия е “натоварен” от халифа да превземе всичко на север от Армения. Знае се че Салман Ибн Рабия е имал 10 000 човека когато претърпял поражението от Беланджерите. Абд ибн Рабия с неговите поредни похода различните източници говорят за войски от 20 000 до 30 000 човека. Знае се от летописите че на три пъти войските на Абд ибн Рабия навлизат дълбоко в северен Кавказ но и трите пъти арабските и персийските източници като Ал Масуди и Ат Табари не дават отговор защо след всеки поход Абд ибн Рабия винаги се намирал в Армения.

Първият поход през 642/3 арабите водени от Абд ибн Рабия достигат гр. Беланджер и Ал-Байда и след това се завърнали в Армения.

Втория поход през 645/6 завършил с поражение за обединените сили на Византия, беланджерите, аланите и осетите до р. Ефрат. (Въпреки че много сегашни учени гласно натякват че в тази битка са се биели и хазари).

Третият поход през 648 отново завършва не много далеч на север от прохода Чор.(Този поход може да не се е състоял според някой учени).

През 650 или 652 г. около столицата на беланджерите гр. Беланджер(които град Ат Табари ясно зявява местоположението му, а това е дн. Дагестан подобно на Варачан) арабите претърпяват поражение като и двете армии използват катапулти една срещу друга.

По интересен е факта че арменските източници(Мойей Каланкатваци) съобщават за хунски и савирски владетел съюзник на хазарите но всичко това е след 660 г. Този владетел савирите го наричали Ельтабар но по известен е като Улап(Алп) Илитвер, който на няколко пъти води войските на хазари и хуни. Интересното е че според същия арменски летописец столицата на Улап Илитвер е Варачан. Оказва се че според някой историци и хазарите и суварите и беланджерите са имали столици в днешен Дагестан, нещо което е абсолютно съмнително.

Хазарите са имали столица Беланджер а суварите столица Варачан(известна и като Ванадар) и всичко това някой съветски учени сметат че Улап Илитвер е владетел на хазарите, но това няма как да е поради причина че владетеля на хазарите е доказано от рода Ашина а самият Улап Илитвер не е записан да е от рода Ашина.

Изводи:

Какво излиза от цялата история. Ако савирите са били независими през 640-660 г. тогава защо българският кхан Кубрат е залегнал като техен владетел щом са имали Улап Илитвер. Като се знае по стар хунски а по късно и български обичай всеки народ в обединението дали хунско или българско си е имал местен владетел. Вероятно Улап Илитвер е бил владетел на савирите в държавата на Кубрат в последствие преминал към страната на хазарите някъде след 657 г. след като хазарите са се отскубнали от Западнотюркси кхаганат с владетелят от рода Ашина на име Ибрис. Спокойно може да се допусне поради близостта на хазари, българи и савири(тези народи са етнически еднакви и говорят един и същ език според Ибн Хаукал от век), че може арабските, персийките и арменските летописци да объркат тези родствени народи. Докато хазарите са били въвлечени в гражданската война в Западнотюркси кхагана до 657 г. то спокойно можем да кажем че беланджер и савир са един и същ народ БЪЛГАРСКИ народ. В края на 30-те и началото на 40 години на XIX, иранският философ и историк Казам-Бег прави изследвания върху трудовете на Ат Табари, Фирдоуси и Дебрен-наме на османският летописец Мухамада Аваби Акташи и заклучава че град Беланджер е Булхар-балх(Булкар- балк) градът на Българите в Кавказ.

 

Источници:

* Шах-Наме (Фирдоуси).

* Дебрен-наме (М. Акташи).

* История на Чувашите(Различни издания).

* История на пророците и царете.(Ат Табари ).

* Откъси от ръкописите на Мойей Каланкатваци, Ал Масуди и други.

* Различни специализирани издания по историята на волжските българи и Кавказ.

*@ Интернет.

 

 

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, Иво. Според мен това е п...
29.06.2019 07:48
Здравей, Иво. Според мен това е първата война на българи срещу араби. По-известна е втората на Тервел през 717-718 г. През войната, за която си писал може би за първи път набиращия сила Арабски халифат е победен и става ясно, че не е непобедим и недосегаем. По-късно обаче разваляме отношенията си с хазарите и на няколко пъти аспарух и следващите воюват срещу тях.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivonti10
Категория: История
Прочетен: 234748
Постинги: 27
Коментари: 67
Гласове: 269
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031